![](/media/lib/92/n-danie-rybne-743d91c25d3671460405f1109ccbcf77.jpg)
Reakcja organizmu na tłuszcz zależy od jego wpływu na mikrobiom?
4 września 2012, 12:36Czemu nasz organizm dobrze reaguje na jedne tłuszcze, np. te z ryb, podczas gdy inne wiążą się z chorobami serca czy cukrzycą? Wg nowej teorii wysnutej przez amerykańskich naukowców, przyczyn należy poszukiwać w ich oddziaływaniu z mikroflorą jelit.
![](/media/lib/122/n-corynopoma-riisei-7f701c83aafa2a26ca17a5c265ad5264.jpg)
Mam mrówkę i nie zawaham się jej użyć!
13 lipca 2012, 06:34Na głowach żabnic występuje wiciowaty wabik, za pomocą którego ryby mamią ofiarę. Okazuje się, że samce skrzelopióra białopłetwego (Corynopoma riisei), małej rybki żyjącej w północnej Wenezueli i na Trynidadzie, także dysponują podobnym oprzyrządowaniem, tyle że obiekty te nie tkwią na głowie, ale z boku skrzeli i nie służą do polowania, tylko do oszukiwania samicy.
![](/media/lib/117/n-toshibassd-50e1f811859519e0a4d780444214ecc4.jpg)
Superszybki SSD
16 czerwca 2012, 12:51Na japońskim Chuo University powstał prototypowy dysk SSD, który zapisuje dane 11-krotnie szybciej, pobiera o 93% mniej energii, a czas życia urządzenia jest 6,9 razy dłuższy niż konwencjonalnych SSD z układami NAND.
![](/media/lib/110/n-kawa-2e3fd6993df18af255a61b8ee7741c8e.jpg)
Kofeina ratuje pamięć diabetyka
10 maja 2012, 06:12Podczas badań na myszach z cukrzycą typu 2. zespół z Uniwersytetu w Coimbrze stwierdził, w jaki sposób choroba wpływa na hipokamp, prowadząc do utraty pamięci. Co ciekawe, da się temu zapobiec, stosując kofeinę.
![](/media/lib/109/n-czekoladki-8e6405fb53b2b92d23a4d12becb38ec3.jpg)
Częste jedzenie czekolady = niższy wskaźnik masy ciała
27 marca 2012, 10:30Ludzie, którzy regularnie (kilka razy w tygodniu) jedzą czekoladę, są szczuplejsi od osób, które jedzą ją od czasu do czasu.
![](/media/lib/109/n-tasma-filmowa-f0277c9efa0d66be3b7a1e4cdeec4a98.jpg)
Filmy on-line popularniejsze niż na nośnikach
23 marca 2012, 09:08Zdaniem analityków z firmy IHS w bieżącym roku Amerykanie po raz pierwszy pobiorą legalnie więcej plików filmowych, niż kupią filmów na fizycznych nośnikach. Liczba filmów zakupionych w sieci ma wynieść 3,4 miliarda, czyli ponaddwukrotnie więcej niż w roku 2011
![](/media/lib/108/n-czerwone-mieso-b5431c2af62563af2f2681ee3b2083a5.jpg)
Czerwone mięso dla dobrego nastroju?
21 marca 2012, 10:36Jeśli kobiety jedzą mniej czerwonego mięsa, niż zalecają normy, częściej diagnozuje się u nich zaburzenia depresyjne i lękowe (Psychotherapy Psychosomatics).
![](/media/lib/43/jajo-d133cf4ede61c336e2c1342b08f5fa55.jpg)
Zmiana karmy = zdrowsze jajka
3 sierpnia 2011, 10:55Kury od dzieciństwa karmione paszą o niskiej zawartości kwasów omega-6 - ich karma składa się głównie z pszenicy, jęczmienia i sorgo, a w mniejszej części z soi, kukurydzy, słonecznika, oleju kukurydzianego oraz makuchów krokosza - składają jaja, które wywołują w ludzkim organizmie mniej uszkodzeń oksydacyjnych (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/81/bite-counter-80adba45d18e396e19a253c19087f4e0.jpg)
Urządzenie do zliczania kęsów jedzenia
2 sierpnia 2011, 16:33Dwaj naukowcy z Clemson University stworzyli urządzenie do liczenia wkładanych do ust kęsów pokarmu. Bite Counter psychologa Erika Mutha i inżyniera Adama Hoovera wygląda jak zegarek. Śledzi on ruchy nadgarstka, by stwierdzić, kiedy użytkownik podnosi sztućce lub szklankę do ust. Specjaliści porównali swój wynalazek do spożywczego "krokomierza".
![](/media/lib/80/melasa-c355c8bb2b3d635bee260153b38030f8.jpg)
Melasa ogranicza wchłanianie kalorii
12 lipca 2011, 09:42Dodatek melasy pozwala ograniczyć szkodliwość wysokotłuszczowej diety. Dochodzi m.in. do spadku wagi. Na razie przeprowadzono badania na zwierzętach, ale już na przyszły rok zaplanowano testy kliniczne z udziałem ludzi.